اگر کاربر ویندوز و لینوکس هستید و به تازگی میخواهید وارد دنیای مک و اپل شوید ولی شک دارید که آیا این تصمیم درست است و اگر درست است کدام مدل مک برای شما مناسبتر است ما اینجاییم تا به شما کمک کنیم.
مک بخریم یا نه؟
همانطور که میدانید به صورت کلی محصولات اپل کیفیت بیشتر و قیمت بالاتری نسبت به سایر شرکتها دارند. من با توجه به کراس پلتفرم بودن فلاتر، یکی از نیازهای مهمی که داشتم این بود که بتوانم خروجی ios به مشتری ارائه دهم. این خود یک دلیل بسیار مهم بود که مک بوک خریدم. شما هم باید به نیاز خود توجه کنید. اکثر دولوپرها بدون هیچ مشکلی میتوانند روی ویندوز و لینوکس فعالیت کنند بدون اینکه نیاز به مک داشته باشند و این نیاز صرفا ممکن است در بین دولوپرهای موبایل به وجود آید. به این نکته توجه کنید که هر ابزاری کاربرد خاص خودش را دارد. مثلا اینکه یک دولوپر NET. قطعا در محیط ویندوز راحتی بیشتری خواهد داشت تا محیط مک و لینوکس(فکر کنید بخواهید sql server رو روی مک کانفیگ کنید 🙂 )
یا مثلا یک بک اند دولوپر که با سرویس های زیادی سر و کله میزند و اکثر تایم خود را در محیط Terminal به سر میبرد قطعا لینوکس انتخاب بهتری است.
نکته: دقت کنید که همهی این مواردی که گفته شد مثال هست و گرنه هر کاری در هر محیطی شدنی است. و تمرکز ما بر راحتی انجام یک کار در یک محیط و جلوگیری از اتلاف وقت است.
کدام مدل مک بوک را خریداری کنیم؟
این بستگی به میزان هزینهایی دارد که میخواهید انجام دهید اما چندتا نکته خیلی مهم که باید مدنظر داشته باشید:
۸ یا ۱۶ گیگ!
بیاید این واقعیت رو قبول کنیم که درسته مک بوک کم بیار نیست و از پس اکثر پردازش های یک موبایل دولوپر برمیآید ولی خرید مک بوک ۸ گیگ باعث خواهد شد که سیستم شما دائم تحت فشار باشد. این نکته را در نظر بگیرید که بین ۳ الی ۴ گیگ از رم سیستم شما در اختیار سیستم عامل است. حالا فکر کنید اندروید استدیو(قاتل رم) و کروم و یک امولیتور اندروید یا سیمولیتور iOS را اجرا کنید. البته جای هیچ نگرانی نیست چون مک بوک در اینجا مکانیزم های خاص خود را شروع خواهد کرد(برای مثال کمک گرفتن از دیسک برای رم یا همون swap) ولی در نظر داشته باشید که رفته رفته لپ تاپ شروع به داغ شدن خواهد کرد و در نهایت مکانیزم throttling (کاهش عمدی سرعت CPU به منظور تولید کمتر گرما و صرفه جویی در مصرف باتری) فعال خواهد شد. از اینجا به بعد ممکن است احساس کنید بیشتر با لودینگ مک بوک روبه رو میشوید و سرعت کمتر شد.
M بخریم یا Intel
اپل روی سری M خیلی کار کرده. از بهبود عملکرد CPU گرفته تا مصرف کمتر باتری و تولید کمتر گرما و … اگر میتوانید هزینه کنید شکی در خرید سری M نیست. تمام مدل های M(M1,M2,M3,M4 …) میتوانند نیازهای شما را به عنوان یک دولوپر برآورده کنند. در نهایت اگر نمیتوانید هزینه کنید، میتوانید از سری Intel خریداری کنید که بازهم کار راه انداز خواهد بود.
Pro بخریم یا Air
بازهم بستگی به میزان هزینهایی که مدنظر شما هست دارد. اگر میتوانید هزینه کنید، شکی نیست که اپل محصولات Pro خود را قدرتمندتر میسازد. اما اینکه فکر کنید که سری Air نمیتواند پردازش های موردنیاز که برنامه نویس را هندل کند اشتباه است. شما مگر در رندرهای سنگین ویدیو یا پردازش های خیلی سنگین گرافیکی (هیچ کدام از این دو مورد برای یک برنامه نویس کاربرد ندارد) به مشکل بخورید. به عنوان یک برنامه نویس موبایل خیالتان راحت، هیچ وقت احساس کم و کاستی نخواهید کرد.
13 اینچ بخریم یا ۱۵ ؟
تقریبا حدود ۲۰ میلیون تومان(در زمان نوشتن این مقاله) اختلاف قیمت بین ۱۳ اینچ و ۱۵ اینچ مک بوک(سایر مشخصات یکسان) میباشد. اگر ۱۵ اینچ بخرید وزن لپ تاپ بیشتر میشود و طبیعتا جابه جایی آن مشکلتر است. ولی در مقابل اسکرین بزرگتری دارید. ولی اگر سبکی و راحتی حمل و نقل برایتان مهم است میتوانید ۱۳ اینچ بخرید. نظر شخصی من این است که اگر دائم از اسکرین لپتاپ میخواهید استفاده کنید ۱۵ اینچ برای شما انتخاب مناسبتری است. ولی اگر میخواهید لپ تاپ را به مانیتور دیگری وصل کنید ۱۳ اینچ انتخاب بهتری است. در شرایطی هم که دسترسی به مانیتور نداشته باشید و بخواهید با خود اسکرین لپ تاپ کار کنید زیاد مشکل ساز نیست.
مشخصات مک بوک من و تجربه استفاده از مک
تجربه استفاده من از مک بوک AIR/M3/16GB/512GB به شرح زیر است:
ابتدا بعد از سالها کار با ویندوز و لینوکس وقتی وارد فضای مک میشوید استایل ها و جلوههای فوق العاده مک نظر شما را به خود جلب میکند. کیفیت فوق العاده اسکرین هم که دیگه نیاز به تعریف نداره. روان بودن انیمیشنها، سرعت بی نظیر پردازشها، کیفیت قطعات جانبی از کیبورد گرفته تا اسپیکر و … همه و همه دست به هم میدن تا شما احساس متفاوتی نسبت به یک سیستم دیگر داشته باشید.
در تصویر بالا همانطور که مشاهده میفرمایید نرم افزارهای زیر رو باز کردهام:
PhpStorm با بیشتر از ۴ تب باز
Android Studio با بیشتر از ۴ تب باز
Google Chrome با ۲۰ تب باز (معمولا همیشه تب های کروم زیادی رو باز میکنم)
Android Pixel 3 API 35 Emulator (شبیه ساز اندروید)
iPhone 16 Pro Max Simulator (شبیه ساز iOS)
Telegram
VPN
Terminal
Download Manager
میزان استفاده از رم به ۱۳.۸۲ گیگابایت و همچنان با اینکه سیستم زیر فشار زیادی هست ولی هیچ لگی حس نمیشود و به صورت کاملا روان میتوان با سیستم کار کرد. (دقت کنید مدل لپ تاپ من Air هست)
جمع بندی
نظر شخصی من این است که اگر برنامه نویس موبایل نیستید، و اکثرا از محیط نرم افزارهایی مثل Vscode و نهایتا مرورگر و چند ابزار سبک جانبی استفاده میکنید میتوانید تمام مدل های CPU مک بوک(از حداکثر ۸ سال پیش تا به الان) را خریداری کنید و بدون هیچ مشکلی کار کنید. همچنین میتوانید از رم ۸ گیگ هم استفاده کنید.
ولی اگر برنامه نویس موبایل هستید یا برنامه نویسی هستید که اکثر اوقات از ابزارهای سنگین استفاده میکنید به نظرم سری M با حداقل رم ۱۶ گیگ موردنیاز شما هست. و اگر بازهم کمتر خواستید هزینه کنید سری Core i7 با رم ۱۶ گیگ برای شما مناسب خواهد بود.